Káva z Kolumbie je známa po celom svete pre svoju jemnosť a príjemnú miernu chuť. Má stredné telo a jasnosť (bright). Kolumbíjska káva môže mať podľa pôvodu viac charakterov.
Kolumbia je rozdelená troma severo-južnými horskými hrebeňmi. Káva pochádzajúca z centrálnej a východnej oblasti je najlepšia. Najlepšia káva z centrálneho hrebeňa je Medellín, Armenia a Manizales. Káva z Medellínu je z nich najchutnejšia. Má ťažké telo, jemnú bohatú chuť a vyváženú aciditu.
Vo svete sa tieto kávy často predávajú pod označením MAM (Medellín, Armenia a Manizales). Ďalšie slávne lokality z okolia východného hrebeňa sú Bogotá a Bucaramanga. Káva z Bogoty je jednou z najjemnejších kolumbíjskych káv. Má menej kyselín ako káva z Medellínu, ale rovnako bohatú chuť. Kolumbíjska káva je ručne zberaná a spracovávaná mokrou cestou, a aj preto sa vyznačuje jemnosťou.
Káva je po očistení 30 hodín fermentovaná, následne vysušená na slnku. Produkcia je 11 430 000 vriec kávy.
Rozdelenie podľa veľkostí zŕn je U.G.Q (poväčšine dobrá), Excelso EP, Excelso extra, Supremo 18+ a Supremo ako najkvalitnejšia káva 1.